Mapa pokrytí

mapa pokrytí
detail

Pořad Minuta s encyklopedií existuje již od roku 2004.

Znáte Minutu s encyklopedií?





Výsledky ankety
Obrázek

Klokani

Příslušníci čeledi klokanovitých z řádu vačnatců patří svým zjevem i způsobem života mezi velmi pozoruhodná zvířata. Mají silné zadní končetiny s jejichž pomocí se pohybují mohutnými skoky, které vyvažují dlouhým tuhým ocasem. Jednou z možných příčin tohoto nezvyklého pohybu je patrně fakt, že klokani nosí svá mláďata ve vaku na břiše. Při skocích jsou otřesy malých klokánků eliminovány na minimum a jsou také pravidelnější než při běhání po čtyřech. Známo je přes padesát klokaních druhů od velikosti potkana až po klokany rudé, kteří jsou vzpřímení vyšší než člověk. Živí se především trávou, kterou svými zuby dokonale rozmělňují. Klokanům ovšem na rozdíl od jiných bíložravců obroušené zuby nedorůstají, a často se tak stává, že klokani po dvacátém roku věku umírají hlady neboť němohou potravu rozmělnit tak aby ji pozřeli.

« Listopad 2017 »
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30